Gofry III – autorskie

Download PDF

DSC_1985

→ Lato się kończy, więc cieszę się, że na moich karteczkach z przepisami znalazłam w końcu recepturę na autorskie gofry, robione w zasadzie z pamięci, „na czuja” ;) Efekt był smaczny, gofry przypominają w smaku te wakacyjne z budki. Polecam posiadaczom gofrownicy!

 

Składniki (na 5 gofrów):
70 g masła

150 g mąki pszennej
60 g cukru
2 jaja
70 ml mleka
80 ml wody gazowanej
szczypta soli
2 łyżki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

 

Wykonanie:
Masło roztopić i ostudzić. Cukier, mąkę, jaja, mleko, wodę, sól, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy wymieszać rózgą do otrzymania jednolitego ciasta, gęstszego od ciasta naleśnikowego. Dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać.
Smażyć na rozgrzanej gofrownicy do zezłocenia – około 3-4 minut.
Studzić na kratce (najlepiej w pozycji pionowej), podawać z ulubionymi dodatkami.
I gotowe! :)

 

DSC_1972

 

DSC_1977

Dodaj komentarz