Gofry I – idealnie chrupiące

Download PDF

DSC_2008

→ Niecały tydzień temu dostałam w prezencie gofrownicę (co było z resztą strzałem w dziesiątkę!) i zaczęłam przygodę z poszukiwaniem receptury na idealnie chrupiące gofry. Wypróbowałam około 8 przepisów – część ze swoimi modyfikacjami, część kopiowałam „na ślepo” i… Oto przed Wami gofry idealne :) Póki co zajmują u mnie pierwsze miejsce, jeśli jakieś je wyprzedzą, na pewno dam Wam znać! Bo póki co, jeszcze nam się nie znudziło testowanie nowego sprzętu :))

 

Składniki (na 6 gofrów):
300 g mąki pszennej
70 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
100 g mleka
160 g wody
60 g oleju

 

Wykonanie:
W jednym naczyniu wymieszać ze sobą suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól). Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z odrobiną soli.
W drugim naczyniu wymieszać mleko, wodę, olej i żółtka.
Zawartość obu naczyń wymieszać ze sobą, na końcu delikatnie dodając ubite wcześniej białka – masa będzie nieco gęstsza niż ciasto naleśnikowe.
Rozgrzać gofrownicę i na gorącą płytę nakładać ciasto. Piec/smażyć do zezłocenia (u mnie około 4-5 minut na średniej mocy gofrownicy), studzić na kratce. Podawać z dowolnymi dodatkami, na przykład z bitą śmietaną, frużeliną, dżemem, cukrem pudrem, owocami…
I gotowe! :)

 

DSC_2018

DSC_2032

3 myśli na temat “Gofry I – idealnie chrupiące

Dodaj komentarz