Frużelina z owoców leśnych

Download PDF

fruzelina-3

→ Oj tęsknię do lata okrutnie, tęsknię! Żeby przypomnieć sobie smak sezonowych owoców i nieco zdusić tęsknotę, przyrządziłam wczoraj frużelinę – świetny dodatek do gofrów, lodów i wszelkich deserów. Naprawdę polecam, zwłaszcza teraz, gdy słońce za oknem, a na zewnątrz jeszcze częściej zimno niż ciepło (przynajmniej w Gdyni ;)). Na zachętę dodam, że jutro na blogu pojawi się deser z wykorzystaniem pysznych owoców w żelu!

 

Składniki:
200 g mrożonki owocowej (u mnie owoce leśne)
2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią (można zwykły)
1 łyżeczka żelatyny (lub agaru)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny

 

Wykonanie:
W garnuszku umieścić owoce, wymieszać je z cukrem i podgrzewać na niewielkim ogniu. W tym czasie w szklance umieścić łyżeczkę żelatyny (agaru) i wymieszać z dwoma łyżkami wody – pozostawić do napęcznienia.
W drugiej szklance umieścić mąkę ziemniaczaną i wymieszać ją w łyżce wody.
Po rozpuszczeniu się cukru, do owoców dodać sok z cytryny i wodę z mąką – wymieszać dokładnie i zagotować. Następnie zmniejszyć moc palnika i dodać napęczniałą żelatynę – minimalnym ogniu podgrzewać całość do rozpuszczenia żelatyny (należy uważać, by mieszanka się nie gotowała, może to zepsuć efekt końcowy).
Wyłączyć palnik, frużelinę pozostawić do ostygnięcia.
I gotowe! :)

fruzelina-6

2 myśli na temat “Frużelina z owoców leśnych

    1. Cieszę się, że smakowało! :) Świetnie pasuje do naleśników, gofrów i… lodów (które niebawem na blogu :>)!

Dodaj komentarz