Frużelina wiśniowa

Download PDF

DSC_2002

→ Idealna do gofrów, lodów, naleśników… Zalet frużeliny jest mnóstwo :) Ta wiśniowa, jak na razie smakuje mi najbardziej :) Spróbujecie?

 

Składniki:
350 g wiśni (z pestkami)
3 łyżeczki żelatyny/agaru + 1 łyżka wrzątku
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody

 

Wykonanie:
Wiśnie umyć, odpestkować. Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia.
W garnuszku umieścić wiśnie, cukier, sok z cytryny, ekstrakt oraz mąkę wymieszaną z wodą – całość delikatnie mieszając doprowadzić do lekkiego wrzenia i wyłączyć. Niewielką ilość powstałej masy przełożyć do naczynia z żelatyną – wymieszać, po czym połączyć z pozostałą częścią masy. Lekko podgrzać (nie doprowadzać do wrzenia!), by powstała lśniąca frużelina. Ostudzić i przechowywać w lodówce.
I gotowe :)

 

DSC_1998

Dodaj komentarz