Francuskie rożki z gruszką

Download PDF

DSC_2346

→ Ostatnio mam jeszcze mniej czasu na wypieki, więc pokusiłam się o przygotowanie czegoś ekspresowego z gotowego ciasta francuskiego (tak, wiem… lepiej by smakowało swojskie… kiedyś zrobię, obiecuję!). A że gruszki były pod ręką… :) Efekt był bardzo smaczny, na ciepło i na zimno, także na pewno wypiek powtórzę!

 

Składniki (około 12 rożków):
1 jajko
płat ciasta francuskiego
1 gruszka
2 łyżeczki kakao
3 łyżeczki cukru

 

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 200*C, a blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajko rozbić i rozkłócić. Gruszkę umyć, obrać i pokroić w paski.
Ciasto francuskie podzielić na w miarę równe prostokąty (kwadraty łatwiej sklejać), posmarować je roztrzepanym jajkiem, po czym ułożyć na nich po 2-3 kawałeczki gruszki. Na wierzch posypać odrobiną kakao i cukru, po czym skleić ciasto po skosie w rożki.
Piec około 20 minut, do lekkiego zarumienienia.
I gotowe! :)

DSC_2357 DSC_2359

Źródło inspiracji: kotlet.tv

Dodaj komentarz