Fikuśne bułeczki z kokosem

Download PDF

DSC_2265

→ Urzeczona tym filmikiem postanowiłam spróbować swoich sił. Nieco się rozpędziłam w przygotowywaniu ciasta i finalnie wykorzystałam prawie kilogram mąki! Efekt? Sami oceńcie ;) Wygibasy drożdżowe na pewno do powtórki :)
Same bułeczki są miękkie, kokosowe nadzienie według mnie bardzo do nich pasuje, tak jak kubek kawy:)

 

Składniki (dwie blaszki bułek):

330 g mleka
35 g drożdży
900 g mąki pszennej
100 g cukru
100 g masła
2 jaja
skórka z pomarańczy
sok z połowy cytryny
szczypta soli

 

Wykonanie:
Mleko podgrzać, by było letnie, dodać drożdże, połowę mąki, cukier – wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 15 minut. W tym czasie roztopić i ostudzić masło.
Do wyrośniętych drożdży dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć tkaniną i pozostawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

 

Składniki (nadzienie):

50 g masła
25 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
15 g mleka
15 g wiórków kokosowych

 

Wykonanie:
Mleko roztopić, dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Z wyrośniętego ciasta formować dowolne kształty, na przykład warkocze. W tym celu, kawałek ciasta cienko rozwałkować, posmarować kokosowym nadzieniem, zwinąć jak roladę. Następnie (tak jak w tym przepisie), przekroić ciasto wzdłuż na 3 „paski” i przeplatać jak warkocz :)
Piec w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 20 minut.
Po upieczeniu można dodatkowo polukrować bułeczki.
I gotowe! :)

 

DSC_2248 DSC_2271 DSC_2273 DSC_2280

2 myśli na temat “Fikuśne bułeczki z kokosem

Dodaj komentarz