Faworki na jogurcie i żółtkach

Download PDF

DSC_3114

→ Co prawda przepis na faworki jest już Wam znany, nie mniej jednak chciałam Wam dać znać, że gdyby okazało się, że w Waszej lodówce zamiast śmietany znajduje się jogurt naturalny, to spokojnie dacie radę! :) Chrust z jego dodatkiem wychodzi nieco mniej chrupiący niż ten na śmietanie, ale powiem szczerze, że jest równie uzależniający ;) Polecam!

 

Składniki:
450 g mąki pszennej
5 żółtek
szczypta soli
1 łyżka alkoholu (wódka, spirytus, ekstrakt z wanilii)
200 g jogurtu naturalnego

Dodatkowo:
olej rzepakowy do smażenia
cukier puder do oprószenia

 

Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, sól. Dodać żółtka, alkohol oraz jogurt i wyrobić gładkie ciasto, które nieco lepi się do dłoni. Owinąć je w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut – podczas leżakowania lekko stwardnieje.
Po tym czasie należy napowietrzyć ciasto, to jest – rozwałkować, złożyć na trzy części (jak pismo z urzędu:)), a następnie uderzać mocno wałkiem. Zaleca się powtarzanie tej czynności przez 15-30 minut, aż pojawią się pęcherzyki powietrza (w moim przypadku trwało to 5 minut, pewnie z tego powodu gotowe faworki nie były dość chrupiące). Po tym czasie, ponownie zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Kolejnym krokiem jest bardzo cienkie rozwałkowanie fragmentów ciasta (podzieliłam je na kilka części), a następnie wycięcie podłużnych prostokątów. Każdy z nich należy naciąć wzdłuż pośrodku i przewlec jeden z końców przez otwór.
Przygotować talerze przykryte ręcznikiem papierowym. Rozgrzać olej i smażyć na nim faworki do uzyskania złotego koloru z obu stron. Gotowe odkładać na talerz i po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem.

I gotowe! :)

DSC_3102

DSC_3118

Dodaj komentarz