Drożdżowy chleb pszenno-żytni

Download PDF

DSC_2475

→ Dziś prezentuję Wam przepis na ulubiony chleb mojego Męża :) Jest banalny w przygotowaniu, smaczny, a do tego długo utrzymuje świeżość. Jedyna trudność, to dojść do wprawy w formowaniu bochenka, ale co to za trudność…! Fani jasnego pieczywa będą na pewno zadowoleni z efektu końcowego :)

 

Składniki (niewielki bochenek):
300 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej
15 g drożdży
1 płaska łyżka soli
250 ml letniej wody
1 łyżka oleju (opcjonalnie)

 

Wykonanie:
Wszystkie składniki zagnieść do uzyskania elastycznego ciasta, nieco klejącego się do rąk. Przełożyć je do obsypanej mąką miski, po czym wierzch również posypać mąką. Przykryć tkaniną i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.
Blachę do pieczenia posypać mąką. Wyłożyć na nią ciasto i uformować niezbyt płaski bochenek. Przykryć tkaniną i pozostawić na kolejne 20 minut w ciepłym miejscu.
Piekarnik rozgrzać do 200°C, umieścić w nim naczynie żaroodporne wypełnione wrzącą wodą.
Chleb piec około 45-50 minut. Po tym czasie przełożyć go na kratkę i spryskać wodą. Po ostudzeniu przechowywać w woreczku foliowym lub zawinięty w tkaninę.
I gotowe! :)

 

DSC_2475

Jedna myśl na temat “Drożdżowy chleb pszenno-żytni

Dodaj komentarz