Drożdżówki z ananasem i serkiem wiejskim

Download PDF

buly-majowe-3b

→ Kolejna wersja bułeczek drożdżowych, tym razem z nadzieniem z serka wiejskiego i ananasa. Połączenie według mnie bardzo trafne i smaczne. Idealne dla osób, którym jedzenie nabiału przychodzi z trudnością (tak jak mi ;)) – wystarczy zużyć serek do nadzienia i już! :D Smaczne również następnego dnia:)

 

Składniki na bułki (12 sztuk):
250 ml letniego mleka
20 g drożdży
100 g cukru
450 g mąki pszennej
szczypta soli
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć)
50 g miękkiego masła

 

Wykonanie:
Przygotować rozczyn: połowę mleka podgrzać, by było ciepłe, dodać drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki – całość wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na około 15 minut.
Mąkę i sól przesiać, dodać pozostały cukier, letnie mleko, jajko, ekstrakt z wanilii oraz wyrośnięte drożdże – wyrobić gładkie ciasto, pod koniec dodając do niego masło. Po połączeniu wszystkich składników, umieścić ciasto w misce i pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.
W tym czasie przygotować nadzienie.

 

Składniki nadzienia:
120 g ananasa (4 plastry)
200 g serka wiejskiego

Kruszonka:
100 g mąki
30 g masła
20 g cukru

 

Wykonanie:
Ananasa pokroić w niewielkie kostki i wymieszać z serkiem.
Mąkę, masło i cukier przecierać między palcami do uzyskania kruszonki.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, uformować z nich płaskie, okrągłe placki (wysokość około 1-1,5 cm) i umieścić w sporych odległościach od siebie. Przykryć tkaniną i pozostawić w cieple na około 15 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C (z termoobiegiem), a następnie w bułeczkach wykonać wgłębienia na farsz – można to zrobić denkiem od szklanki/słoika w ten sposób, by po usunięciu naczynia, ciasto w tym miejscu było bardzo cienkie. Powstałą lukę wypełnić przygotowanym nadzieniem i posypać kruszonką wedle uznania.
Piec 20-25 minut, po czym studzić na kratce.
I gotowe! :)

 

buly-majowe-1

buly-majowe-6

Dodaj komentarz