Domowy Lemon Curd na maśle

Download PDF

lemon curd Doroty

→ Dziś w roli głównej wystąpi krem cytrynowo-jajeczny, czyli Lemon curd na maśle. Idealny dodatek do kremu do tortu, jedzenia prosto ze słoiczka (uwierzcie, że nie jest to wielki problem :-)), czy też posmarowania na cieście zamiast lukru. Polecam go wszystkim, którzy tak jak ja lubią z przyjemnością wykrzywić buzię od kwaskowości cytryny – nie zawiedziecie się!

 

Składniki:

2 jajka
1 żółtko
100 g cukru pudru
80 g masła
otarta skórka z dwóch cytryn
ok. 150 ml soku z cytryny

 

Wykonanie:

Przy użyciu rózgi roztrzepać jajka z cukrem pudrem w rondelku i postawić na małej mocy palnika. Od razu dodać pozostałe składniki i zagotować nie zaprzestając mieszania. Gdy krem wyraźnie zgęstnieje i będzie miał przy tym gładką konsystencję, przecedzić przez sitko i umieścić w słoiczku.
Z podanych proporcji wychodzi około jednej szklanki kremu.
Lemon curd można przechowywać w lodówce przez tydzień – w wyparzonym zamkniętym słoiczku.

I gotowe! :)

 

Źródło inspiracji: http://www.mojewypieki.com/przepis/lemon-curd,-klasyczny

 

Dodaj komentarz