Domowy kisiel

Download PDF

kisielek-wege-2

→ Dziś trochę leniwie, ale równie pysznie :) Polecam danie, które ucieszy zarówno młodszych domowników, jak i tych całkiem poważnie dorosłych – kisiel! Ten domowy, najlepszy – bez barwników i owoców w proszku. Oczywiście, im świeższe owoce, tym lepiej, ale że sezon raczej zimowy, posłużyłam się mrożonką.

 

Składniki:
200 g mrożonych owoców leśnych
200 g wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka substancji słodzącej – opcjonalnie

 

Wykonanie:
W garnuszku umieścić owoce z wodą – zagotować. Do szklanki odlać 2-3 łyżki wody z garnka i wmieszać w nie mąkę ziemniaczaną. Dodać miksturę do owoców, zamieszać i utrzymywać w ciepłej temperaturze dopóki kisiel nie zgęstnieje. Dodać substancję słodzącą, jeśli jest taka potrzeba – wymieszać.

I gotowe! :)

kisielek-wege-1

Dodaj komentarz