Domowy budyń waniliowy

Download PDF

budyniek-2

→ Dziś będzie domowo i krótko z racji zbliżającej się sesji – budyń waniliowy, bardzo smaczny, idealnie słodki, nadający się do nadziewania bułeczek (przepis niebawem:>). Z podanych proporcji wyszła mi jedna spora porcja, polecam zwiększyć ilość składników, bo ciężko się od niego oderwać…!

 

Składniki:
2 żółtka
30 g drobnego cukru do wypieków
20 g mąki ziemniaczanej
250 ml mleka 3,2%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

Wykonanie:
Żółtka i cukier umieścić w miseczce – utrzeć z połową cukru na puszystą masę, nieco jaśniejszą od wyjściowego koloru mieszanki. Dodać mąkę oraz około 50 ml mleka, wymieszać wszystko dokładnie trzepaczką do jajek.
Zagotować pozostałe 200 ml mleka z resztą cukru. Na gotujące się mleko wlać mieszankę jajeczną i intensywnie mieszając gotować około minuty – budyń powinien wyraźnie zgęstnieć. Zdjąć z palnika i dodać ekstrakt waniliowy, dokładnie wymieszać i pozostawić do ostudzenia lub spożywać na ciepło.

I gotowe! :)

budyniek-3

 

budyniek-2b

Źródło inspiracji: http://www.mojewypieki.com/przepis/skoleboller—norweskie-budyniowo-kokosowe-buleczki

Dodaj komentarz