Domowe paluszki drożdżowe

Download PDF

paluchy-5

→ Dziś przedstawiam Wam prosty i szybki przepis na domowe paluszki, idealne dla dzieci na podwórkową przekąskę podczas spaceru, a dla dorosłych na umilenie wieczornego seansu filmowego albo jako dodatek do zupy. Smakują i małym, i dużym, a do tego zachowują świeżość na pewno do 5 dni (najlepiej przechowywać je w zamkniętym metalowym pudełku, jak ciastka). Polecam!

 

Składniki na 2 blachy długich paluszków:
40 g świeżych drożdży
125 g szklanki mleka
1 łyżeczka cukru
300 g mąki pszennej
60 g masła lub margaryny
szczypta soli

 

Wykonanie:
Przygotować zaczyn: mleko podgrzać, by było letnie, po czym wkruszyć do niego drożdże, dodać łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki – całość wymieszać, przykryć talerzykiem lub tkaniną i pozostawić w ciepłym miejscu na około 15 minut.
Pozostałą mąkę przesiać do naczynia, dodać sól, wyrośnięty zaczyn i masło – wyrobić dość elastyczne ciasto. Przykryć je miską/tkaniną i pozostawić na około 15 minut, by odpoczęło. Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 180°C, a blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Od ciasta odrywać niewielkie kawałki i formować z nich długie paluszki – im cieńsze, tym lepiej (należy pamiętać, że nieco urosną podczas pieczenia). Układać na blaszce w niewielkich odstępach – można posmarować je mlekiem lub roztrzepanym jajkiem i posypać na przykład makiem, solą, sezamem – w zależności od upodobania. Piec około 15-20 minut, do lekkiego zarumienienia.
I gotowe! :)

paluchy-2 paluchy-10b

 

Źródło inspiracji: http://www.ciasteczkowy-potwor.pl/posts/paluszki-krucho-drozdzowe-z-kminkiem-i-sola

Dodaj komentarz