Domowe musli z masłem orzechowym

Download PDF

DSC_3023

→ Na ostatnią gwiazdkę Mikołaj przyniósł mi między innymi książkę „Moje wypieki i desery na każdą okazję” autorstwa Doroty Świątkowskiej (dziękuję!) i jeszcze tego samego dnia MUSIAŁAM przetestować zawartość prezentu! Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym trzymała się receptury w 100%, dlatego zamiast batoników Flapjack, przygotowałam domowe musli z masłem orzechowym :D Prawda, że podobne? :)) Polecam na śniadanie do jogurtu, mleka, ale w sumie wyjadanie łyżką prosto ze słoika też jest ok (zdarzyło mi się kilka razy ;)).

 

Składniki (5-7 porcji):
300 g płatków owsianych
120 g suszonych owoców i nasion (rodzynki, śliwki, pestki słonecznika i dyni)
50 g oleju kokosowego
2 łyżki miodu
2 łyżki masła orzechowego

 

Wykonanie:
W naczyniu wymieszać płatki z suszonkami.
Olej kokosowy z miodem podgrzać na tyle, by oba składniki się roztopiły. Dodać owsianą mieszankę i masło orzechowe – całość dokładnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 180*C. Standardową formę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią przygotowaną mieszankę, wyrównać powierzchnię i piec około 20 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, przemieszać i pozostawić do ostudzenia, po czym umieścić w słoiku*.
I gotowe!:)

 

* niestety nie wiem, jak długo musli utrzymuje świeżość, bo u mnie w szafce przetrwały tylko tydzień :)

 

DSC_3029 DSC_3013

2 myśli na temat “Domowe musli z masłem orzechowym

Dodaj komentarz