Domowe mleko ryżowe

Download PDF

ryzomleko-1

→ Dziś kolejny półprodukt – mleko ryżowe. Banalne w przygotowaniu, no i przede wszystkim duuuużo tańsze niż sklepowy odpowiednik! Jeśli z pewnych względów nie korzystacie z mleka krowiego, to to proponowane przeze mnie może stanowić jego substytut, zwłaszcza w potrawach typu naleśniki, budynie (wieczorem jeden z nich na blogu:) ), ciasta.

 

Składniki*:

100 g ryżu (najlepiej brązowego)
około 1,5 litra wody
opcjonalnie laska wanilii lub łyżka esencji waniliowej

 

Wykonanie:

W garnku o grubym dnie ugotować ryż do miękkości w niewielkiej ilości wody, od razu dodać laskę wanilii lub esencję waniliową. Wyparowaną wodę uzupełniać sukcesywnie wrzątkiem. Gotować do momentu, w którym ryż będzie nieco rozgotowany, czyli około 30 minut. Gdy osiągnie pożądaną konsystencję, zdjąć z ognia, dolać 3-4 szklanki wrzątku i zmiksować (ręcznym blenderem). Przecedzić przez gęste sito, przelać do szklanego naczynia i przechowywać w lodówce do 5 dni.

I gotowe! :)

 

* z podanych proporcji wyszedł mi niecały litr mleka ryżowego

ryzomleko-2

Źródło inspiracji: http://quchniawege.blogspot.com/2013/06/mleko-ryzowe-domowy-sposob-na-mleko.html

2 myśli na temat “Domowe mleko ryżowe

  1. Wow, to naprawdę prosty przepis! :) Ostatnio odstawiłam mleko krowie ze względu na wiele znaków zapytania wobec niego. Mleko kokosowe czy ryżowe jest dość trudno dostępne oraz dość drogie, dlatego jeszcze dzisiaj wypróbuje Twój przepis. Dziękuję :)

    1. Dokładnie, cena i dostępność skutecznie odstrasza mnie od kupowania mleka roślinnego w czystej postaci…! No i mam nadzieję, że będziesz zadowolona z końcowego efektu :) Pozdrawiam!
      PS na blogu jest zakładka „wegańskie” – tam znajdziesz przepisy bez krowiego mleka, może znajdziesz coś dla siebie:)

Dodaj komentarz