Cytrynowe drożdżówki z tymiankiem

Download PDF

DSC_3154

→ Ostatnio znów w moim piekarniku częściej gości ciasto drożdżowe. Klasyka nigdy się nie nudzi…! Dzisiejsze zawijańce cytrynowe z nutą tymianku są idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek – z herbatą stanowią duet idealny! Polecam wszystkim lubiącym (jak ja) kwaskowe klimaty ;)

 

Składniki (na ok. 15 bułeczek):
1/3 szklanki mleka
50 g masła
1/4 szklanki wody
2,5 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
25 g drożdży
szczypta soli
2 jajka
1 łyżka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo (nadzienie):
2 łyżeczki suszonego tymianku
skróka z 2 cytryn i 1 pomarańczy
sok z 1/2 cytryny
1/3 szklanki cukru
3 łyżki roztopionego masła

 

Wykonanie:
Mleko, masło i wodę podgrzewać w garnuszku do roztopienia masła, odstawić do lekkiego ostudzenia (mieszanka powinna być lekko ciepła).
Mąkę, cukier, drożdże, sól wymieszać, dodać jajka, ekstrakt waniliowy i przestudzoną maślaną mieszankę. Wyrabiać do uzyskania gładkiego, elastycznego i lekko lepkiego ciasta. Przykryć tkaniną i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180*C.
Tymianek utrzeć w moździerzu i połączyć z pozostałymi składnikami nadzienia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować (można lekko podsypywać je mąką) do grubości około 3-5 mm. Równomiernie rozprowadzić (np. pędzelkiem lub łyżką) nadzienie pozostawiając z każdej strony odstęp ok. 2 cm. Zwinąć jak roladę, po czym pokroić na dowolną ilość kawałków i układać na blaszce. Piec około 25 minut. Po ostudzeniu można polukrować, choć i bez tego są wystarczająco słodkie.

DSC_3143 DSC_3152

Źródło inspiracji: http://brunetkawkuchni.com/

 

2 myśli na temat “Cytrynowe drożdżówki z tymiankiem

Dodaj komentarz