Cytrynowe ciasteczka (szybkie)

Download PDF

DSC_3188

→ Kiedy nachodzi ochota na małe co nieco, trudno mi wyjść z kuchni bez osiągniętego celu ;) Dlatego lubię mieć w zanadrzu kilka ekspresowych przepisów, które uratują podniebienie w chwili kryzysu – oto jeden z nich: proste, cytrynowe i maślane ciastka, które znikają w mig…!

 

Składniki (około 12 ciastek):
100 g miękkiego masła
3 łyżki cukru
skórka z 1 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
125 g mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Wykonanie:
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzać do 180*C.
Masło ubić z cukrem na puszystą masę*, dodać sok i skórkę z cytryny oraz mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć na blaszce zachowując odstępy między ciastkami. Piec około 15 minut, po czym studzić na kratce.
I gotowe! :)

 

* tym razem użyłam po prostu blendera;) masa co prawda nie była puszysta, ale smak był przedni!

DSC_3185

Źródło inspiracji: www.ugotuj.to

Dodaj komentarz