Cynamonowy wieniec drożdżowy

Download PDF

warkocz-caly

→ Dziś przepis, który robiłam już dość dawno temu i – muszę przyznać – nie wiem, dlaczego nie pojawił się wcześniej na blogu :) Wieniec jest pyszny – mięciutki, aromatyczny, idealny do szklanki mleka lub porannej kawy, do tego zapach rozchodzący się po domu w czasie pieczenia…! Polecam osobom lubiącym słodkie dodatki do śniadania :)

 

Składniki (ciasto):
125 ml mleka
30 g drożdży
3 łyżki cukru
300 g mąki
50 g masła
szczypta soli
1 jajko

 

Wykonanie:
Przygotować rozczyn: podgrzać mleko, by było lekko ciepłe, dodać drożdże, łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki – całość wymieszać, przykryć talerzykiem/tkaniną i pozostawić w ciepłym miejscu na około 15 minut.
W tym czasie roztopić masło, a do miski przesiać mąkę, sól, dodać resztę cukru, jajko i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto dodając pod koniec wyrabiania roztopione masło, po czym przykryć tkaniną i pozostawić w ciepłym miejscu na około 1 godziny.

 

Składniki nadzienia:
50 g miękkiego masła
3 łyżki cukru z wanilią*
3 łyżeczki cynamonu

 

Wykonanie:
Składniki nadzienia dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5-1 cm i rozsmarować na nim masę cynamonową. Ciasto zwinąć jak roladę, po czym rozciąć ją wzdłuż tak, by powstały 2 „paski” połączone na jednym z końców. Kawałki ciasta przeplatać między sobą, by utworzyły coś na kształt warkocza. Uformować z niego okrągły wieniec, dokładnie połączyć oba końce.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć na niego wieniec**, przykryć go tkaniną i pozostawić w ciepłym miejscu na około 30 minut, do „napuszenia”.
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Wyrośnięty wieniec piec około 25 minut, po czym studzić na kratce.
I gotowe! :)

* mozna zastąpić zwykłym cukrem lub miodem
** dla uzyskania lepszego koloru, wieniec można posmarować rozbełtanym jajkiem

mniam warkocz-poziom
Źródło inspiracji: http://www.slodkiefantazje.pl/kringle-estonski-czyli-wieniec-drozdzowy-z-cynamonem-lub-marcepanem

2 myśli na temat “Cynamonowy wieniec drożdżowy

Dodaj komentarz