Ciasto na białkach

Download PDF

DSC_3127

→ Prezentowane dzisiaj ciasto jest idealnym pomysłem na szybkie wykorzystanie białek pozostałych na przykład z robienia faworków. Nie za słodkie (słodyczy nadaje mu głównie polewa), lekko gąbczaste, trochę przypomina w smaku biszkopt. Jest idealne do popołudniowej kawy, również niedzielnej :) Polecam!

 

Składniki (keksówka):
50 g masła
170 g białek (z ok. 5 jaj)
szczypta soli
170 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć)
2 łyżki soku z cytryny
skórka z 1 cytryny
170 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Wykonanie:
Blaszkę natłuścić i obsypać lekko mąką. Piekarnik rozgrzać do 170°C.
Masło roztopić w garnuszku i pozostawić do ostudzenia.
Białka z dodatkiem soli ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać dalej do uzyskania lśniącej piany. Dodać ekstrakt, sok i skórkę z cytryny oraz mąkę z proszkiem do pieczenia – wymieszać łyżką do połączenia składników.
Ciasto wylać na blaszkę i piec 35-40 minut, do suchego patyczka.
Jeszcze ciepłe ciasto można polukrować*, pozostawić do ostudzenia. Kroić po całkowitym wystygnięciu i wyjęciu ciasta z formy.
I gotowe :)

 

* 3 czubate łyżki cukru pudru rozpuścić w łyżce soku z cytryny, polać lukrem ciasto

 

Źródło inspiracji: http://wypiekizpasja.blox.pl/

Dodaj komentarz