Ciasto bananowe z czekoladą

Download PDF

ciasto-bananoczekoladowe-1

→ Ostatnio za pieczenie zabieram się dopiero wieczorem (stąd czasami słabsza jakość zdjęć), dlatego poszukuję przepisów, które nie wymagają użycia dodatkowych sprzętów. Szukałam, szukałam i znalazłam – przepis na pyszne ciasto czekoladowo-bananowe, z lekką nutą cynamonu, niezbyt suche, proste w przygotowaniu, przyjemne dla kubków smakowych :) Myślałam, że zrobię jeszcze kilka zdjęć przy dziennym świetle, ale nie mogliśmy się powstrzymać i do południa nie było ponad połowy blaszki… Ciasto wymaga użycia wielu składników, jednak są one zazwyczaj pod ręką, także polecam wypróbowanie:)

 

Składniki:
260 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
szczypta soli
60 g masła
50 g jogurtu naturalnego
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 dojrzałe banany
80 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego
60 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka kakao

 

Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, sodę, cynamon i sól, a następnie wymieszać.
Masło roztopić w rondelku. W osobnym naczyniu wymieszać jogurt z jajkami i ekstraktem z wanilii, a następnie dodać rozgniecione w dłoniach banany, cukry, roztopione masło i suche składniki – całość połączyć.
W garnku po maśle roztopić czekoladę, dodać do niej kakao oraz 1/3 ciasta z bananami; wymieszać.
Formę do keksówki (30 cm x 10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Na papier do pieczenia wylać jasne ciasto, a następnie na nie wyłożyć ciasto ciemniejsze. Wyrównać łyżką powierzchnię, a nożem lekko naciąć (jak chleb
:)). Piec około 60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na papierze do pieczenia na kratce.
I gotowe! :)

 

ciasto-bananoczekoladowe-2

 

ciasto-bananoczekoladowe-3Źródło inspiracji: http://www.malacukierenka.pl/ciasto-z-bananami-dwukolorowe.html

2 myśli na temat “Ciasto bananowe z czekoladą

  1. Bardzo ciekawy przepis, taki miks babki, murzynka i chleba bananowego :) ja zamieniłam tylko masło na olej z orzechów włoskich i zmniejszyłam ilość cukru, bo banany miałam wyjątkowo słodkie. Pyszne ciasto i jak pięknie pachnie cynamonem w całym domu!
    Jeśli można prosić, to fajnie byłoby gdybyś podała wymiary keksówki, w jakiej pieczesz, dla mnie jest to bardzo pomocne :)

    pozdrawiam :*

    1. Faktycznie zapach niesie się po całym mieszkaniu…! Cieszę się, że ciacho smakowało:) I już uzupełniam przepis o wymiary keksówki (30 cm x 10 cm). Pozdrawiam!

Dodaj komentarz