Ciastka orzechowe bez mąki (bezglutenowe)

Download PDF

 

 

ciastka orzechowe3

→ Zgodnie z obietnicą, dziś prezentuję Wam (w mojej ocenie) fantastyczne, chrupiące, szybkie w przygotowaniu ciasteczka orzechowe! W ich skład wchodzą tylko cztery produkty – orzeszki ziemne, odrobina sody, jajko i erytrol (można zastąpić ksylitolem lub inną substancją słodzącą). Opcjonalnie można dorzucić ekstrakt z wanilii, czy kawałki czekolady. I bez tego są meeeega pyszne! Moje ulubione :)

 

Składniki (ok. 20 sztuk):
220 g masła orzechowego
80 g ksylitolu/erytrolu
1/2 łyżeczki sody
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik rozgrzać do 165ºC, a blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
W misie blendera/miksera umieścić masło orzechowe, sodę, szczyptę soli i erytrol – zmiksować do połączenia. Dodać ekstrakt i jajo – ponownie zmiksować.
Z powstałej masy formować kulki wielkości niewielkiego orzecha włoskiego, spłaszczać w dłoniach i układać na blaszce w niewielkich odstępach. Piec około 15-16 minut, do lekkiego zrumienienia. Ostudzić (bezpośrednio po upieczeniu ciastka są „lejące” i mogą się łatwo rozpaść). Przechowywać w zamkniętym pojemniku (szklanym lub metalowym) – podobno utrzymują świeżość do tygodnia, u mnie tyle nie przetrwały, bo zostały zjedzone (:
I gotowe! :)
PS Ciastka można także mrozić :)

 

w

Tabela ukazująca % dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze dla kobiety przed 30 rokiem życia, o niewielkiej aktywności fizycznej, ważącej około 65 kg

 

I jeszcze informacja dla ciekawskich: 2 ciastka, to 153 kcal, 6, 56 g białka, 12,78 g tłuszczów i 5,64 g węglowodanów.

 

ciastka orzechowe4

ciastka orzechowe

 

Źródło inspiracji: mojewypieki.com

Dodaj komentarz