Ciasteczka dla świętego Mikołaja – Speculoos

Download PDF

DSC_2723

→ Dziś polecam przepis na ciasteczka korzenne, które – podobno – warto zostawić dla Mikołaja, gdy ten wybiera się do nas w odwiedziny w okolicy 6 grudnia ;-) W tym roku robiłam je pierwszy raz i przyznam, że nie ostatni! Są kruche, smaczne, łatwe i tradycyjnie szybkie w przygotowaniu :) Polecam!

 

Składniki (2 blachy):
200 g mąki pszennej
100 g cukru
100 g masła
2-3 łyżki mleka
3 łyżeczki przyprawy do piernika
0,5 łyżeczki sody

 

Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać dokładnie. Ciasto owinąć folią i schować do lodówki na godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 170°C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkować na grubość około 0,3-0,5 cm podsypując lekko mąką. Wykrawać ciastka i układać na blaszce. Piec około 10-12 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
I gotowe! :)

DSC_2737 DSC_2740 DSC_2741

Źródło inspiracji: my-happykitchen.blogspot.com

Dodaj komentarz