Chleb pszenny z miękką skórką

Download PDF

DSC_2431

→ Podejrzewam, że większość z Was uznaje chrupiącą skórkę za atut chleba (też tak mam). Jednak na pewno są i tacy, którym to przeszkadza (jak mój Mąż ;-)). Dla tej właśnie grupy przedstawiam Wam przepis na chleb pszenny na żytnim zakwasie, „niechrupiący” i banalny w przygotowaniu. Zapraszam!

 

Składniki (1 bochenek):
7 g drożdży
2 płaskie łyżeczki soli
150 g zakwasu żytniego
500 g mąki pszennej
250 ml wody
1 łyżeczka oleju (opcjonalnie)

 

Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta zagnieść do momentu uzyskania gładkiego ciasta, a następnie przykryć ręcznikiem/ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Po tym czasie (już na blaszce) uformować bochenek, przykryć ponownie ściereczką, po czym odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Piekarnik rozgrzać do 210°C, przed pieczeniem spryskać piekarnik wodą, a następnie piec chleb około 40 minut. Po tym czasie przełożyć bochenek na kratkę, spryskać go wodą i pozostawić do wystudzenia. Przechowywać zawinięty w tkaninę lub foliowy worek.
I gotowe! :)

 

DSC_2424

DSC_2438 DSC_2445

Źródło inspiracji: http://kotlet.tv/chleb-bialy-prosty/

Jedna myśl na temat “Chleb pszenny z miękką skórką

Dodaj komentarz