Chleb pszenny na zakwasie żytnim – jak z piekarni!

Download PDF

slebek-bialy-5

→ Co prawda, od zamieszczenia przepisu na zakwas minęła dopiero chwila, jednak stwierdziłam, że może będziecie chcieli mieć większy wybór co do pierwszego chleba, który upieczecie na własnym zaczynie, stąd dzisiejszy wpis :)
Od pewnego czasu mój Mąż kręci nosem na chleby, które piekę – a to skórka zbyt chrupiąca (dla niego to wada!), a to na drugi dzień nie smakuje jak powinien… Do tej pory ideałem był chleb na zakwasie piwnym, do czasu, gdy upiekłam TEN. Chleb smakuje i wygląda jak taki „typowy z piekarni”, to znaczy – skórka lekko chrupiąca (idą wióry przy krojeniu:) ), a miąższ mięciutki i idealnie słony… Polecam wszystkim, którzy uwielbiają białe pieczywo sklepowe – ten chleb jest jeszcze lepszy! :)

 

Zaczyn (przygotować wieczór wcześniej):
325 ml letniej wody
250 g mąki pszennej
4 łyżki zakwasu (u mnie żytni)

W misce wymieszać dokładnie wszystkie składniki, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić na noc w temperaturze pokojowej.

 

Ciasto właściwe:
300 g mąki pszennej
12 g soli
cały zaczyn

Przesiać mąkę i sól, dodać zaczyn – zagnieść dość mokre i dość lepkie ciasto. Wyrobić do uzyskania w miarę gładkiej powierzchni (można wyrobić mikserem z końcówką do zagniatania ciasta). Naoliwić miskę i umieścić w niej uformowane w kulę ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu na 4 godziny, co godzinę jednak zagniatać i składać ciasto, dzięki czemu końcowy chleb będzie bardziej puszysty.

Po tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 250°C i przygotować blaszkę do pieczenia – natłuścić i posypać mąką. Uformować bochenek, umieścić go na blaszce i naciąć nożem. Piekarnik skropić wodą z rozpylacza (lub mokrymi dłońmi strzepywać nadmiar wody na ścianki piekarnika), umieścić blachę w piekarniku. Piec 10 minut, po czym obniżyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze około 25 minut.

I gotowe! :)

slebek-bialy-3

Źródło inspiracji: http://www.mojewypieki.com/przepis/ulubiony-chleb-pszenny-na-zakwasie

Dodaj komentarz