Chleb polski na zakwasie

Download PDF

slebek-kromy

→ Dziś przepis na sentymentalny chleb, bo pierwszy robiony na swoim zakwasie! Celowo zamieszczam też zdjęcie „tego pierwszego”, żeby pokazać, że początki nie zawsze się udają tak, jak to sobie wymarzyliśmy. Mimo tego, że chleb wyglądał, jak but na łyżwie, to gwarantuję, że jest pyszny! Sprężysty miąższ, chrupiąca skórka, no i ten zniewalający zapach roznoszący się po mieszkaniu chwilę po pieczeniu… Czy muszę Was jeszcze bardziej zachęcać? Do kuchni, marsz! :)

 

Składniki:

200 g zakwasu żytniego
550 g mąki białej pszennej chlebowej
50 g mąki pszennej razowej lub otrąb owsianych
1 płaska łyżka soli
300 g letniej wody

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki należy wymieszać w dużej misce i zagniatać tak długo, aż ciasto będzie sprężyste i gładkie. Przykryć miskę lnianą ściereczką i pozostawić na około 2 godziny w ciepłym miejscu (w tym czasie złożyć ciasto 2 razy).
Po wspomnianym czasie ukształtować bochenek i umieścić go na natłuszczonej i podsypanej mące blaszce od piekarnika (lub w koszu do wyrastania, jeśli ktoś posiada). Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny. Rozgrzać piekarnik do 260°C. Przed włożeniem chleba do piekarnika chleb naciąć, a piekarnik wewnątrz zwilżyć wodą (używając rozpylacza lub „strzepując” wodę z dłoni). Piec 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 230°C i piec jeszcze około 20-25 minut.

I gotowe! :)

Chleb-łyżwa:)

slebek

Źródło inspiracji: http://piekarniatatter.blogspot.com/2008/09/polski.html

Dodaj komentarz