Chałka

Download PDF

chalka-6

→ Oj, doskonale pamiętam jak pachniało w mieszkaniu, kiedy o 23:40 chałka wołała o wyciągnięcie z piekarnika… Ahhh… Ten maślany zapach, lekko zrumieniona skórka, idealna kruszonka i sama myśl, że zjem ją następnego dnia na śniadanie sprawiła, że czułam się bosko:) Muszę przyznać, że robiłam ją pierwszy raz i coś czuję, że przepis doczeka się powtórki za nie tak długi czas…

 

Składniki na bardzo dużą chałkę:
100 ml mleka
15 g świeżych drożdży (lub 8 g suchych)
3 łyżki cukru
450 g mąki pszennej
2 łyżki masła
szczypta soli
1 jajko

Kruszonka:
60 g mąki pszennej
30 g masła
30 g cukru
1 jajko

 

Wykonanie:
Przygotować zaczyn: w garnuszku podgrzać mleko, by było letnie, wkruszyć do niego drożdże, zasypać łyżką cukru i dwoma łyżkami mąki, a następnie przykryć pokrywką i pozostawić w ciepłym miejscu na około 15 minut. W tym czasie roztopić masło. Do miski przesiać pozostałą mąkę, cukier oraz sól. Po wyrośnięciu drożdży dodać do produktów sypkich zaczyn i jajko. Całość zagnieść, na końcu dodając roztopione masło. Wyrobić do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Przykryć tkaniną i pozostawić je w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto odgazować, to jest uderzyć w nie pięścią i lekko wyrobić. Podzielić na trzy/cztery części, z każdej uformować wałek, po czym złożyć chałkę*.
Blaszkę obficie natłuścić, po czym posypać mąką lub kaszą manną. Przełożyć na nią chałkę i pozostawić pod przykryciem na około 30 minut – w tym czasie powinna się „napuszyć”.

chalwunia-1

Mąkę, masło i cukier przeznaczone na kruszonkę wyrobić palcami do powstania charakterystycznych grudek.
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
Piec około 30 minut do uzyskania lekko brązowej skórki,

I gotowe! :)

*można w zwykły warkocz, a można w ten sposób: http://www.youtube.com/watch?v=4TOKt18P7z4

chalka-5

Źródło inspiracji: http://ilovebake.pl/2013/01/21/3487/

Dodaj komentarz