Bułki żytnie

Download PDF

zytnie-buly-2

→ Oj nie pokochałam mąki żytniej po przebojach z tymi bułkami… Pierwsze podejście – klapa! Drugie, z modyfikacjami w przepisie, już duuużo lepiej! Bardzo sycące, nieco ciężkie, idealnie słone i przez dodatek mąki żytniej ciemniejsze od pszennych odpowiedników. Polecam tym, co dbają o zdrowie i tym, którzy lubią smak żytnich wypieków, bo ten jest w bułkach wyczuwalny :)

 

Składniki:
250 g mąki żytniej razowej (typ 1000)
250 g mąki pszennej
250-300 ml ciepłej wody
65 g oliwy z oliwek
50 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
3/4 łyżeczki soli

 

Wykonanie:
Przygotować zaczyn: do 125 ml ciepłej wody dodać pokruszone drożdże, cukier i dwie łyżki mąki pszennej. Wymieszać, przykryć ściereczką lub talerzykiem i pozostawić w ciepłym miejscu na około 15 minut.
W tym czasie przesiać obie mąki i sól. Dodać oliwę z oliwek, wyrośnięty zaczyn, podlewając wodę (zużyłam niecałe 300 ml). Wyrobić dość twarde, lekko zbite ciasto. Pozostawić je przykryte tkaniną do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godziny.
Po tym czasie krótko wyrobić i podzielić na 8 równych części. Z każdej z nich formować bułkę i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić pod przykryciem na kolejne 30 minut, by bułki lekko się napuszyły.
Piekarnik rozgrzać do 200°C. Bułeczki piec około 25 minut, po czym studzić na kratce.
I gotowe! :)

 

zytnie-buly-3

Źródło inspiracji: http://wypiekizpasja.blox.pl/2010/07/Buleczki-zytnie-szybkie.html

Dodaj komentarz