Bułki pszenno-orkiszowe

Download PDF

wegbuly-orkiszowe-1

→ Kolejny zaległy przepis – pszenno-orkiszowe bułeczki! Utrzymują świeżość na następny dzień. Proste w wykonaniu, smaczne, baaardzo sycące i ogólnie godne polecenia – ze względu na dodatek mąki orkiszowej można je jeść bez wyrzutów ;) Także… polecam! :)

 

Składniki (10 bułek):
300 ml wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
250 g mąki pszennej
250 g mąki orkiszowej razowej
1 łyżka melasy (lub miodu)*
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju rzepakowego

 

Wykonanie:
Przygotować zaczyn: podgrzać wodę w garnuszku, wkruszyć w nią drożdże, dodać cukier, dwie łyżki mąki pszennej – całość wymieszać i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 15 minut. W tym czasie do miski przesiać mąkę, melasę i sól. Dodać wyrośnięty rozczyn oraz olej. Zagnieść gładkie ciasto. Umieścić je w naczyniu, przykryć tkaniną i odstawić w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto wyrobić krótko, podzielić na 10 równych części, uformować bułeczki i umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć tkaniną i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Wyrośnięte bułki posmarować wodą lub mlekiem i posypać ziarnami, choć nie jest to konieczne (u mnie siemie lniane i słonecznik). Piec około 15 minut, po czym studzić na kratce.

I gotowe! :)

 

*można pominąć

wegbuly-orkiszowe-3

 

wegbuly-orkiszowe-6

 

wegbuly-orkiszowe-5

Źródło inspiracji: http://www.mojewypieki.com/przepis/pszenno—orkiszowe-bulki-z-ziarnami

Dodaj komentarz