Bułki drożdżowe z rabarbarem

Download PDF

buly-majowe-8b

 

→ Przyznam Wam, że te bułeczki, to taka pełna improwizacja :) Od ciasta zaczynając, na farszu kończąc… A efekt? Muszę przyznać, że pyszny! Słodycz bułeczek i kruszonki, idealnie przełamuje kwaskowate nadzienie z rabarbarem. Polecam w ramach drugiego śniadania, pycha!

 

Składniki na bułki (12 sztuk):
250 ml mleka
20 g drożdży
100 g cukru
450 g mąki pszennej
szczypta soli
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć)
50 g miękkiego masła

 

Wykonanie:
Przygotować rozczyn: połowę mleka podgrzać, by było ciepłe, dodać drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki – całość wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na około 15 minut.
Mąkę i sól przesiać, dodać pozostały cukier, jajko, ekstrakt z wanilii oraz wyrośnięte drożdże – wyrobić gładkie ciasto, pod koniec dodając do niego masło. Po połączeniu wszystkich składników, umieścić ciasto w misce i pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.
W tym czasie przygotować nadzienie.

 

Składniki nadzienia:
300 g rabarbaru
250 ml wody
2 łyżki miodu (lub cukru)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka startego imbiru

Kruszonka:
100 g mąki
30 g masła
20 g cukru

 

Wykonanie:
Rabarbar umyć, obrać, rozdrobnić na niewielkie kawałki i umieścić w niewielkim garnuszku z wodą, miodem, sokiem z cytryny i imbirem. Zagotować, by rabarbar lekko się rozpadł. Odcedzić płyn (można go wykorzystać jako kompot), a mieszankę stałą pozostawić do ostudzenia.
Mąkę, masło i cukier przecierać między palcami do uzyskania kruszonki.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, uformować z nich płaskie, okrągłe placki (wysokość około 1-1,5 cm) i umieścić w sporych odległościach od siebie. Przykryć tkaniną i pozostawić w cieple na około 15 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C (z termoobiegiem), a następnie w bułeczkach wykonać wgłębienia na farsz – można to zrobić denkiem od szklanki/słoika w ten sposób, by po usunięciu naczynia, ciasto w tym miejscu było bardzo cienkie. Powstałą lukę wypełnić przygotowanym nadzieniem i posypać kruszonką wedle uznania.
Piec 20-25 minut, po czym studzić na kratce.
I gotowe! :)

 

buly-majowe-7b

buly-majowe-9b

buly-majowe-10

 

Dodaj komentarz