Budyń wegański z kaszy jaglanej

Download PDF

budyniek-4

→ Wiem, że wśród Was są osoby ceniące zdrowy tryb życia, choćby od święta :D Dlatego dziś prezentuję odżywczy, a do tego bardzo smaczny wegański budyń jaglany! Muszę przyznać, że śmiało może konkurować z tym tradycyjnym na jajach. Kto wie, może kiedyś pokuszę się o ciasto przełożone tym właśnie budyniem…? Pożyjemy-zobaczymy. A tymczasem przedstawiam Wam baaardzo czekoladowe budyniowe szaleństwo!

 

Składniki (na 3 porcje):

20 g suchej kaszy jaglanej
8 daktyli*
1 szklanka mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
szczypta soli
50 g gorzkiej czekolady

 

Wykonanie:

Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem na sitku dwa razy. Wlać mleko do garnuszka (najlepiej z grubym dnem), dodać kaszę i daktyle, po czym gotować na średniej mocy kuchenki (u mnie 4-5 w skali 1-10, indukcja) do momentu zmięknięcia kaszy, czyli około 15 minut. Przed końcem gotowania dodać połamaną na kawałki czekoladę i podgrzewać całość do jej rozpuszczenia.
Jeszcze ciepłą masę zmiksować (blender ręczny) do momentu powstania gładkiego budyniu – przelać go do salaterek. Podawać z ulubionymi orzechami, bakaliami, owocami jagodowymi lub jeść jako samodzielne danie.

I gotowe!

 

* im więcej daktyli, tym deser słodszy; wydaje mi się, że 8 to wartość optymalna :)

budyniek-1

Źródło inspiracji: http://www.jadlonomia.com/2013/09/rozpustny-budyn-jaglany.html

Dodaj komentarz