Biszkoptowe babeczki bez cukru

Download PDF

DSC_0834

→ Dzisiaj kolejna bezcukrowa propozycja ode mnie :) Puszyste, lekkie i samo-się-jedzące babeczki biszkoptowe. Polecam na śniadanie, drugie śniadanie, podwieczorek,… W zasadzie mi tak posmakowały, że boję się robić kolejny raz ;)

 

Składniki (12 niedużych babeczek):
3 jajka
szczypta soli
1,5 łyżki syropu klonowego
1,5 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
12 daktyli

 

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka oraz syrop klonowy. Do jajecznej masy dodać mąki i delikatnie wymieszać. Foremki na muffiny natłuścić (silikonowych nie trzeba), na dno każdej położyć daktyla – zalać go ciastem do 3/4 wysokości formy. Piec około 15 minut.

 

DSC_0841

Źródło inspiracji: grupa BLW – przepisy na FB

Dodaj komentarz