Bezy I

Download PDF

bezy-8b

 

→ Już nie pierwszy raz zabrałam się za zrobienie bezów, ale chyba pierwszy raz spełniły moje oczekiwania :) Białka dobrze połączyły się z cukrem pudrem, nabyte niedawno worki cukiernicze z tylkami współpracowały doskonale, dzięki czemu powstały pyszne bezy! Co prawda nie są śnieżnobiałe, no ale nie można mieć wszystkiego… Polecam dla cierpliwych :)

 

Składniki (ok. 30 niewielkich bezików):
2 białka
szczypta soli
łyżeczka soku z cytryny
120 g cukru pudru (przesianego!)
Wykonanie:
Białka ubić z solą na sztywną pianę, po czym ubijając nadal na najwyższych obrotach, dodać sok z cytryny, a następnie stopniowo dosypywać cukier puder, po jednej łyżce.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a sam piekarnik ustawić na 120°C (bez termoobiegu 140°C). Ubitą masę nałożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką (u mnie duża gwiazdka) i wyciskać na papier do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec około 35-45 minut (proponuję już po 30 minutach sprawdzić, czy spełniają Wasze oczekiwania – może się okazać, że zrobicie mniejsze bezy, niż moje, przez co szybciej będą gotowe).
I gotowe! :)

 

bezy-1

 

bezy-6
Źródło inspiracji: http://www.mojewypieki.com/przepis/bezy

3 myśli na temat “Bezy I

Dodaj komentarz