Batony z bakaliami II

Download PDF

DSC_0705

→ Jak już wiecie, jestem fanką przygotowywania łakoci samodzielnie. Dlatego przynajmniej raz w tygodniu robię dzieciom batoniki na bazie suszonych owoców i orzechów, które spożywają jako odżywczy dodatek do drugiego śniadania/podwieczorku. Polecam eksperymentowanie ze składnikami! Pamiętajcie jednak o zasadzie – owoców suszonych musi być odrobinę więcej niż pozostałych składników, wtedy całość się ładnie poskleja.

 

Składniki:
kilka wafli/oblatów śląskich/opłatków
100 g orzechów (mieszanka: brazylijskie, laskowe, migdały
200 g suszonych owoców (mieszanka: rodzynki, śliwki, daktyle)
dodatkowo: 1 łyżeczka kakao, 2 łyżki płatków owsianych

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieścić w malakserze i miksować na zwartą masę, do momentu aż zacznie się z niej tworzyć kula. Powstałą masę nałożyć na wafla/opłatek, przykryć drugim, docisnąć i pokroić na porcje.
I gotowe! :)

Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i miksować na zwartą masę, do momentu aż zacznie się z niej tworzyć kula. Powstałą masę nałożyć na wafla/opłatek, przykryć drugim, docisnąć i pokroić na porcje.
I gotowe! :)

DSC_0702 DSC_0723

 

Dodaj komentarz