Barm bread – chleb na zakwasie piwnym

Download PDF

chleb na zakwasie piwnym

 

→ Jak to zwykle z kobietami bywa, wciąż twierdzę, że mój mąż pije za dużo piwa… A żeby nie było, że tylko gadam i gadam nic z tym nie robiąc, to postanowiłam uszczknąć nieco z jego ukochanej butli, by sprawdzić, jak będzie smakował chleb na zakwasie piwnym. Muszę przyznać, że choć na co dzień piwosz ze mnie żaden, to jednak w tej postaci mi bardzo smakuje! Skórka chleba nie jest zbyt gruba, lekko chrupiąca. Miąższ sprężysty, zapach lekko piwno-kwaśny. Mimo, że przepis wygląda na skomplikowany i czasochłonny, naprawdę warto go zrobić, zwłaszcza gdy po sylwestrowej imprezie zostało trochę tego szlachetnego trunku ;)

 

Składniki
Zaczyn:
250 g piwa butelkowego
50 g mąki białej pszennej chlebowej
2 łyżki zakwasu żytniego razowego

Do garnuszka wlać piwo i podgrzać do temperatury około 70°C, po czym zdjąć z ognia i mieszając metalową rózgą dodać mąkę. Pozbyć się ewentualnych grudek i pozostawić miksturę do ostygnięcia. Dodać zakwas i ponownie wymieszać masę, a następnie przykryć naczynie ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej na około 16 godzin.
Po okresie fermentacji, na powierzchni masy pojawią się pęcherzyki powietrza – to znak, że zaczyn prawidłowo pracował.

Ciasto właściwe:
150 g zaczynu (zawsze dodaję całość)
250 g wody o temperaturze pokojowej
500 g mąki białej pszennej chlebowej
1,5 łyżeczki soli

Przesiać mąkę i sól, dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 2 godziny. W tym czasie złożyć ciasto dwukrotnie.*
Wyrośnięte ciasto odgazować**, ukształtować kulę i zostawić na 10 minut przykryte ściereczką. Po tym czasie uformować bochenek i pozostawić do wyrośnięcia w koszu do wyrastania lub na blaszce na około 3 godziny.

Rozgrzać piekarnik do 260°C i spryskać wodą, po czym wstawić chleb. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 220°C i piec kolejne 35 minut. Wystudzić na kratce.

I gotowe! :)

 

barm bread

Źródło inspiracji: http://www.mojewypieki.com/przepis/barm-bread-chleb-na-zakwasie-piwnym

*Rozpłaszczyć ciasto na stolnicy, by przybrało kształt prostokąta, po czym składać jak pisma urzędowe:) zaczynając od krótszego boku. Czyli 1/3 ciasta z lewej strony składać do środka, po czym kolejne 1/3 ciasta z tym razem z prawej strony złożyć do środka. Tak samo należy postąpić z drugą stroną (dłuższy bok prostokąta).
**Uderzać w ciasto tak, by uszło z niego ewentualne powietrze.

Dodaj komentarz