Bułki poznańskie/wrocławskie

Download PDF

buly-wrocpoz-6

→ Spójrzcie sami – czy nie są apetyczne? Jak tylko zobaczyłam przepis na te bułki, pomyślałam, że warto je zrobić :) Są smaczne, idealnie słone, w sam raz do śniadania, czy kolacji – zachowują świeżość do następnego dnia. Polecam osobom ceniącym domowe wypieki!

 

Składniki (9 bułek):
150 ml mleka
20 g drożdży
łyżeczka cukru
550 g mąki pszennej + 2-3 łyżki do obtoczenia
2 płaskie łyżeczki soli
1 jajko
100 ml letniej wody
30 g masła w temperaturze pokojowej
2 łyżki oliwy z oliwek

 

Wykonanie:
Przygotować zaczyn: podgrzać mleko, by było letnie, wkruszyć do niego drożdże, zasypać cukrem i łyżką mąki – całość wymieszać, przykryć talerzykiem i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Resztę mąki przesiać z solą, dodać do niej jajko, wodę, masło i wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiać do momentu uzyskania dość elastycznego ciasta. Uformować je w kulę i umieścić w wysmarowanej oliwą misce – przykryć tkaniną i pozostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 9 części, z każdej formować bułkę, spłaszczyć i obtoczyć lekko w mące. Układać w odstępach na blaszce, a następnie przykryć tkaniną i pozostawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia (napuszenia).
Piekarnik rozgrzać do 190°C – wyrośnięte bułeczki piec około 10-15 minut. Studzić na kratce.
I gotowe! :)

buly-wrocpoz-1

buly-wrocpoz-8

 

Źródło inspiracji: http://kulinarneprzeboje.pl/2013/09/15/domowe-bulki-wroclawskie-poznanskie-przepis/

Dodaj komentarz